IMPRO QUARTETTO - MIKROKOSMOS

Artiest info
 
 
Label : Giotto Music
Distr. : Xango

Wederom een verrassing uit de Italiaanse jazzscene, 15 composities van dit verrassende Impro Quartetto, bestaande uit Mosé Chiavoni op klarinet en basklarinet, Roberto Panzanelli op tenorsax en C-melody sax, Francesco Ciarfuglia op vleugel en Rocco Panzanelli op slagwerk en percussie. Zoals gewoonlijk bij Italiaanse jazzcd’s is de hoesinformatie voor zover aanwezig uitsluitend in het Italiaans, toch niet handig als je ook buiten de grens wil verkopen. Om aan informatie te komen over dit toch behoorlijk interessante gezelschap is ook vrijwel onmogelijk, echt aan de weg timmeren doen ze dus niet. Neemt niet weg dat ik heel enthousiast ben over hun werk, voor zover duidelijk wordt, is er zeker sprake van invloeden van klassieke componisten op hun oeuvre, helaas moet ik mij beroepen op de minimale informatie in het Italiaans op de cd hoes, dus zie ik daarvan af, graag of niet.

Het betreft hier zoals gezegd een 15-tal composities, o.k. moeilijk om achter de motivaties van deze muzikanten te komen om tot deze muziek te komen, maar dan moeten ze maar beter aan hun p.r. werken. In ieder geval betreft het improvisaties over populaire muziek uit de Méditerranée en het Oosten, zoals ook de titels al aangeven “Canto Assiro”, ”Canto Armeno”, “Danza Tibetana”, ”Melodia Greca” etc. Misschien allemaal niet zo interessant mocht het niet gaan om uitermate frisse en kwalitatief hoogstaande muziek en dat is het zeker. Hun improvisaties over gekende volksmuziek zijn niet te versmaden.

Het album gaat van start met het gedragen “Canto Assiro”, de melodie wordt gevormd door sereen pianospel waarover Panzanelli en Chiavoni fraaie lijnen draperen on tenorsax en klarinet. “Duduki” is een lichtvoetig stuk met een soort metronoom gespeeld door de linkerhand op de vleugel met vrolijk tegenwicht op rechts waarna het hele gezelschap inzet. Ook “Cantodei Molokan” is een nogal plechtstatig stuk met lange gedragen uithalen van de blazers, uiterst sfeervol. “Suggestioni Armene” is een solo van Francesco op zijn Steinway vleugel, fraai lichtvoetig spel met klassieke trekjes. Vormen de meeste stukken improvisaties op basis van populaire muziekstukken uit de Mediterrane en Oosterse landen, dat geldt niet voor de originele composities “Considerazione” van de hele groep en “Suggestione Armene” van Francesco Ciarfuglia.

Een bijzonder leuke cd met leuke melodieën, de volksmuziek nummers herken ik niet of nauwelijks maar ze klinken leuk en worden in een goed passend jazzjasje gegoten. Het is dit prima gezelschap van harte toegewenst dat ze wat bekender worden, daar zullen ze wel meer aan de weg moeten timmeren !

Jan van Leersum.